חלק עיקרי מהשירות של רייזאפ הוא התזרים, שהוא בעצם תמונת המצב החודשית שלך שמציגה את כל ההכנסות וההוצאות.
התזרים מנהל מעקב אחרי כמה כסף נכנס וכמה כסף יוצא כל חודש, כדי שנוכל לעמוד במטרה - להוציא פחות כסף ממה שנכנס, ולסיים את החודש בתזרים חיובי.
כל חודש שנגמר בתזרים חיובי מגדיל את כמות הכסף שלנו ומאפשר לנו לשים כסף בצד, לחסוך ולצמוח כלכלית 🌱
איך התזרים מחושב?
הכנסות
הכנסות קבועות
הכנסה קבועה, כמו משכורת או קצבה, היא הכנסה שבוודאות נכנסת בכל חודש מחדש, ושנועדה לממן את ההוצאות שלך החודש. גם אם הסכום שלה משתנה קצת, זה בסדר, המערכת שלנו תזהה את השינוי ותעדכן את התזרים בהתאם לסכום שנכנס בפועל.
הכנסות משתנות
הכנסה חד פעמית, כמו זיכוי או החזר שקיבלנו ב-bit, היא הכנסה חד פעמית, כזו שנכנסה החודש ואנחנו לא צופים שתחזור בחודש הבא.
הוצאות
הוצאות קבועות
הוצאה קבועה, כמו שכר דירה או ביטוח, היא הוצאה שבוודאות יורדת כל חודש מחדש ושגם אם היא יורדת באמצע החודש, אנחנו כבר מחוייבים אליה ברגע שהחודש התחיל. גם אם הסכום שלה משתנה קצת כל חודש, זה בסדר, המערכת שלנו תזהה את השינוי ותעדכן את התזרים בהתאם לסכום שיצא.
שימו ❤️: חשבונות ארנונה/מים/חשמל/גז שיורדים בהוראת קבע אחת לחודשיים מזוהים אוטומטית ע״י המערכת כהוצאות קבועות. המערכת יודעת לצפות אותם בתזרים אחת לחודשיים (במקום אחת לחודש כמו שאר ההוצאות הקבועות).
חיסכון
הוצאה קבועה לחיסכון
כסף שמופקד לחיסכון באופן קבוע בכל חודש מופיע כהוצאה בתזרים כי הוא יצא מההכנסה החודשית על חשבון הוצאות שוטפות אחרות.
ההפקדה החודשית לחיסכון מופיעה בתזרים כהוצאה קבועה בקטגוריה ״הפקדות לחיסכון״ (בצבע כתום בתזרים), וככה גם אפשר לעקוב אחריה מדי חודש.
הוצאה חד-פעמית לחיסכון
למשל הוצאה של כסף מהעובר ושב לפיקדון, זו הוצאה חד פעמית והיא לא נעשית מההכנסות של החודש הנוכחי, ולכן היא לא חלק מהתזרים. המערכת תגדיר אותה כ״לא תזרימית״.
קטגוריות במעקב (למשל סופר, רכב או אוכל בחוץ)
כדאי לפתוח קטגוריות במעקב עבור הוצאות שחוזרות על עצמן כל חודש, כמו הוצאות סופר, רכב, פארמה או אוכל בחוץ. רק שבניגוד להוצאות הקבועות שהתחייבנו עליהן מראש, כן יש לנו שליטה במהלך החודש על כמה כסף יצא. המערכת צופה כמה נוציא עליהן לפי הממוצע של החודשים הקודמים, והסכום שצפוי מתעדכן במהלך החודש בהתאם למה שיצא בפועל.
כדאי לשים ❤️ שהוצאות הסופר מוצגות בחלוקה שבועית (כי רובנו עושים קניה שבועית בסופר), ושאר הקטגוריות במעקב מוצגות ברמה החודשית.
הוצאות משתנות
הוצאה משתנה היא כל הוצאה נקודתית, יומיומית, שלא תכננו אותה במיוחד והיא קורית במהלך החודש. פעם מדובר בשיק לחתונה, פעם זה תיקון נזילה בבית, בגדים שקניתי אונליין או מתנה שקניתי לילדים. בקיצור - כל שאר ההוצאות שלנו שהמערכת או אנחנו בעצמנו לא צפינו מראש.
איך עובדים עם התזרים?
התזרים בנוי ככה שהמערכת מחשבת את סכום הכסף הפנוי לכל ההוצאות המשתנות שלנו. החישוב הוא ממש פשוט: המערכת לוקחת את כל ההכנסות שצפויות החודש, ומורידה מהן את ההוצאות הקבועות ואת צפי ההוצאות במעקב - ומה שנשאר זה בדיוק הסכום הפנוי להוציא על הוצאות משתנות.
זה המספר המספר הכי חשוב בתזרים רייזאפ. אם לא יצא יותר ממנו, נסיים את החודש בתזרים חיובי, ככל שיותר חודשים יסתיימו עם יתרה חיובית, נדע שאנחנו בצמיחה כלכלית 🌱
הבוט שולח עדכון בווטסאפ בימים ראשון, שלישי וחמישי ומעדכן כמה כסף נשאר להוציא על הוצאות משתנות השבוע. ככה אפשר לקבל החלטות טובות ולשמור על תזרים חיובי.
כדאי להקפיד להכנס לתזרים כמה שיותר כדי להיות במעקב על העסקאות שנכנסו ויצאו בפועל. בכל כניסה המערכת תסמן את כל העסקאות שעדיין לא ראית עם נקודה ירוקה, ככה אפשר לדעת מה השתנה.
מה משפיע על יתרת ההוצאות המשתנות שלך?
במהלך החודש, הבוט יעדכן אוטומטית כמה כסף נשאר עבור ההוצאות המשתנות. יתרת ההוצאות המשתנות מתעדכנת במהלך החודש לפי שינויים בהכנסות ובהוצאות. לדוגמא:
👈 אם נכנסה החודש הכנסה חד פעמית, יתרת ההוצאות המשתנות תגדל.
👈 אם יצא יותר כסף מהצפוי בסופר, יתרת ההוצאות המשתנות תקטן.
👈 אם חשבון החשמל היה נמוך מהצפוי, יתרת ההוצאות המשתנות תגדל.
יש הכנסות או הוצאות שהן לא חלק מהתזרים החודשי ולכן נגדיר אותן כ״לא תזרימיות״.
בהוצאות מדובר לרוב על הוצאות גדולות שנרצה לממן אותן מיתרת העו״ש, או מפיקדון שנפתח.
בהכנסות מדובר על הכנסות חד פעמיות שנרצה שלא יגרמו לנו להוציא יותר כסף החודש, למשל פיקדון שנפתח, או מענק מילואים.
סימון הוצאות או הכנסות כ״לא תזרימיות״ מוחק אותן מהתזרים החודשי.
איך המערכת מתייחסת לחיובים באשראי?
התזרים מתחיל ב-1 לחודש ומסתיים בסופו. חיובים בכרטיסי אשראי יופיעו בתזרים לפי מועד ביצוע העיסקה (ביום שבו גיהצנו את הכרטיס) ולא לפי מועד חיוב האשראי בחשבון הבנק.
אם המשכורות שלך נכנסות ב-10 לחודש וככה גם חיובי האשראי, יש אפשרות לעבור לתזרים שמתחיל ב-10 לחודש ומסתיים ב-9 לחודש שאחרי. למשל תזרים חודש אוגוסט יתחיל ב- 10.8 ויסתיים ב- 9.9.
איך התזרים משפיע על העו״ש?
התזרים הוא כלי שעוזר לנו להיות בשליטה ולנהל את הכסף שלנו, אבל הכסף מנוהל ונמצא בבנק. התזרים נבנה מחדש בכל חודש ומציג רק את ההכנסות וההוצאות, בלי קשר למה שקורה בעו"ש. כאשר החודש מסתיים עם יתרה חיובית, זה אומר שנכנס יותר כסף ממה שיצא. וההפך, אם החודש מסתיים עם יתרה שלילית, זה אומר שיצא יותר כסף ממה שנכנס.
בהדרגה, התזרימים שאיתם סיימנו את החודש ישפיעו על מצב העו״ש, אבל בגלל השוני בתאריכים ובתמונת המצב, התזרים לא ישפיע באופן ישיר על העו״ש.
חשוב לשים ❤️ שאם הגדרת הוצאות או הכנסות כלא תזרימיות, הן ישפיעו על העו״ש אבל לא יופיעו בתזרים.
איך לשים כסף בצד בתזרים?
יעד חודשי
כדאי להגדיר בתזרים בכל חודש מחדש כמה כסף נרצה להשאיר בצד ככה שהוא לא יחושב בתזרים ככסף שאפשר להוציא החודש, וככה נצמח כלכלית 🌱
תוכניות גדולות
אם יתרת העו״ש היא חיובית והתזרימים האחרונים הם חיובים גם כן, יופיע לך בתזרים אפשרות להשתמש ביעד החודשי כדי לפתוח תוכניות למטרות גדולות ולהתכונן אליהן כבר מעכשיו.
איך לפתוח חיסכון בפועל דרך התזרים?
חסכון לטווח ארוך - קופת גמל להשקעה דרך מיטב - אפשר לפתוח קופת גמל עם דמי ניהול של 0.75% ויוצרים הפקדה חודשית קבועה.
בנוסף, בגלל שהחיים הם דינמיים, המערכת תזהה את השינויים שקורים ותציע לך לשנות את סכומי ההפקדה בהתאם למצב הכלכלי בכל חודש.
חיסכון לטווח קצר - קרן כספית דרך חברת fair - כדי שנשים לב לכסף שנצבר בעו״ש, נבין את המשמעות של האינפלציה, ונכיר דרכים לשמור על הערך ולהגדיל את הסכום לאורך זמן, נוצרה בתזרים האפשרות לרכוש קרן כספית דרך חברת fair.
אני רוצה ללמוד עוד!
מעולה! אפשר להעמיק עוד במדריכים שונים ומגוונים ממש כאן.
כדאי גם להכנס לקהילה הפייסבוק של RiseUp ״להיות על זה ביחד״ כדי לשתף בהתלבטויות כלכליות וגם ללמוד מקהילת הלקוחות של רייזאפ!