נתחיל בדבר הבסיסי ביותר, מה תזרים שלילי אומר?
תזרים שלילי אומר שבמהלך החודש יצא יותר כסף ממה שנכנס.
בפועל, תזרים שלילי לאורך זמן יכול ליצור יתרה השלילית בעובר ושב, כלומר מינוס.
תזרים חיובי אומר את ההפך - הוצאנו פחות ממה שהכנסנו, ולכן לאורך זמן המינוס יצטמצם או שהפלוס יגדל.
כשהתזרים הוא שלילי, המטרה היא לצמצם את היתרה השלילית בכל חודש, וככה בהדרגה, התמדה ועקביות, לשפר גם את מצב העו״ש 💪🏼
👈 תזרים שלילי בראשון לחודש
מה זה אומר?
כבר בתחילת החודש חושבו הוצאות גבוהות יותר מהכנסות - סכום צפי ההוצאות הקבועות (הסגולות) וסכום צפי ההוצאות במעקב (הכחולות), גבוה מסכום צפי ההכנסות הקבועות.
מה אפשר לעשות?
לנסות לצמצם את צפי ההוצאות הקבועות ובמעקב, ככה שישאר יותר כסף להוציא על הוצאות משתנות.
איך עושים את זה?
👈 הוצאות קבועות (למשל שכר דירה, חשמל, הוצאות בתשלומים, הוראות קבע) - יש דרכים שונות לצמצם את ההוצאות, עליהן אפשר לקרוא בפירוט במאמר כאן.
מה זה דורש? כמה שעות פנויות ומוטיבציה גבוהה - כלומר לעבור על כל ההוצאות הקבועות, ליצור קשר עם הספקים, ולבקש הורדה בסכום של התשלום החודשי הקבוע בהתאמה לכל הוצאה.
👈 הוצאות במעקב (למשל אוכל בחוץ, הוצאות סופר, רכב, פארמה וחיות מחמד)
- כדאי להגדיר יעדים להוצאה באותן הקטגוריות ולנסות לעמוד בהם במהלך החודש.
- אופציה נוספת היא לבטל את רוב הקטגוריות במעקב ולהשאיר רק את הרלוונטיות ביותר, אלו שנרצה את המעקב על סכום ההוצאה שלנו בהן בכל חודש.
למה? ככה יהיה לנו פחות מעקב על יעדי הוצאה שונים במספר גדול של קטגוריות, ונוכל להתמקד בסכום שאפשר להוציא בכל שבוע על הוצאות משתנות בלבד. כלומר המעקב יהיה קל יותר.
חשוב להוסיף שפתיחת חודש עם תזרים שלילי, לא בהכרח מעידה על החודשים הבאים, היא רק בסיס שאפשר ממנו לצמוח, והשלב הראשון הוא תמיד המודעות 🌱
👈 תזרים שלילי במהלך החודש
מה זה אומר?
במהלך החודש יצא יותר כסף ממה שהמערכת הגדירה שאפשר להוציא, ולכן הצפי הוא שהחודש יסתיים עם תזרים שלילי.
מה אפשר לעשות?
כדאי לנסות לצמצם בהוצאות שאינן חיוניות עד לסיום החודש. הסיבה היא שכל הוצאה נוספת תעמיק את החריגה ואת סכום התזרים השלילי.
בנוסף, כדאי לבדוק את הסכומים של צפי ההוצאות במעקב (הכחולות) - אם עדיין לא עברנו את הסכום של הצפי, זה אומר שיכול להיות שיש איפה לצמצם.
לדוגמא - אם בהוצאות על אוכל בחוץ קיים צפי עד סוף החודש של 550 ₪ אפשר לקחת החלטה שעד סוף החודש ננסה לעמוד ביעד הוצאה של עד 200 ₪ (במקום ה550 ₪ שהוגדרו במקור) ככה אפשר לחסוך באופן מיידי 350 ₪.
לסיכום, כשהתזרים נעשה שלילי במהלך החודש - חשוב לזכור שהמטרה היא לסיים את החודש בתזרים שלילי נמוך ככל האפשר, ואפשר לעשות את זה בעזרת שליטה על ההוצאות המשתנות וקטגוריות למעקב.
לסיום - כאשר התזרים הוא שלילי:
👈 חשוב להבין אם התזרים הוא שלילי כבר מתחילת החודש - מה שמצריך שינויים כמו שהוצגו במקרה הראשון, או התזרים נעשה שלילי במהלך החודש - מה שמצריך שינויים כמו שהוצגו במקרה השני.
👈 באופן כללי כאשר התזרים הוא שלילי, המטרה היא להגיע למצב מאוזן מבחינת הוצאות והכנסות, ובהדרגה להקטין את הסכום של היתרה השלילית. ככה אפשר להגיע לשלב הבא - ליצור תזרים חיובי ואפילו חיסכון 💪🏼